“Omdat schermen tof is”

portfolio

2012-06-03 Korenbloemtoernooi Wageningen: 2 maal zilver, een maal goud:

Het Korenbloemtoernooi
Stichting Korenbloem nodigde ons uit op de 8ste editie van het Korenbloemtoernooi in Wageningen in Nederland op 3 juni 2012. Dit is een groot toernooi waarbij er van de categorie kuikens/benjamins meededen, dat is de categorie van Axelle Wasiak, Kobe Michiels en Emma Labro. Er waren in deze categorie iets minder dan 20 deelnemers.
De matchen begonnen en we gingen direct goed van start. Na de eerste poule stond Axelle 5de, Kobe 4de en Emma 1ste. De 2de poule verliep even goed. Axelle stond 1ste, Emma 2de en Kobe 4de.
Toen begon de directe uitschakeling. Die verliep heel goed, ze wonnen alle drie matchen.
De 2de match ging iets moeilijker. Toch slaagden Axelle en Kobe er nog in van ze te winnen. De match van Emma werd heel spannend, ze stond eerst achter maar dan heeft ze teruggevochten en dan werd het 9-9, het laatste punt werd door Emma nog juist in tijd gezet.
Daarna ontdekten Kobe en Axelle dat ze tegen elkaar moesten , maar daarvoor moest eerst Emma nog spelen. Die match verloor ze nipt. Dan namen Kobe en Axelle het tegen mekaar op, Axelle won.
In de finale werd het spannend, Axelle speelde tegen de jongen waar Emma tegen was verloren. Ook voor Axelle was deze tegenstander te sterk, ze verloor.
Bij de prijsuitrijking voor meisjes behaalde Axelle 1ste plaats en Emma 2de , Kobe werd bij de jongens 2de , het totaalklassement jongens en meisjes samen: 2de Axelle, 3de Emma, en 4de Kobe. Een mooi resultaat en een heel leuke dag!
Verslag: Emma

2012-03-22 Challenge Wratislavia: goud. Zopas vond de 35ste editie van het Internationaal jeugdtoernooi Challenge Wratislavia plaats te Polen. De organisatoren mochten dit jaar 2000 schermers uit 27 landen ontvangen en daarmee is deze 5-daagse schermmarathon, in de drie wapens, één van de belangrijkste jeugdtoernooien ter wereld!

Dit jaar ging een vierkoppige Belgische delegatie onder leiding van de coachen Michaël Willems en Lara Mintiens de uitdaging aan! Catena Gent en Schermacademie Aarschot (sattelietclub van schermkring Herckenrode) zonden hun dochters uit! Driehonderd schermsters uit veertien landen namen deel in het wapen degen (België, Wit-Rusland, de Tsjechische Republiek, Finland, Duitsland, Groot-Brittannië, Israël, Litouwen, Rusland, Slowakije, Turkije, Oekraïne en Polen) en de Belgische meisjes lieten zich gelden.

In de leeftijdscategorie meisjes degen 97-98 won Bieke Vercauteren (schermacademie Aarschot/Herckenrode) vier van de zes gevechten in de poule. Dit kwalificeerde haar voor de volgende ronde en leverde haar een 27 ste plaats op in het tussenklassement. Voor de tabel 128 was ze vrijgesteld en kon ze zich voorbereiden op de volgende ronde. In de tabel 64 kwam ze uit tegen de Poolse Kubik Agnieszka. Deze spannende wedstrijd ging in het begin gelijk op tot een score van 12/12. Daar schakelde Bieke in een hogere versnelling en won de partij met 15/12. In de tabel 32 ontmoette ze de Engelse en latere finaliste Stanier Lydia. Deze partij verliep op een hoog niveau waarbij Bieke haar meerdere moest erkennen en verloor met 15/6. Vercauteren werd 23ste op 125 deelnemers, wat een heel mooi resultaat is op dit niveau.

In de leeftijdscategorie meisjes degen 99-00 werden Anne Bultynck (Catena Gent) en Emma Labro (schermacademie Aarschot/Herckenrode) resp. 11de en 71ste op 117 deelnemers. Emma won drie van de zes wedstrijden in haar poule en kon zich daarmee kwalificeren op een 65 ste plaats. In de tabel 128 ontmoette ze de Poolse Bednarska Julia waartegen ze de duimen moest leggen met 12/6. De Gentse Anne won in de poule vier van de zes wedstrijden en kwam in de uitschakeling uit tegen de Turkse Balcioglu Elif. Rustig en zelfverzekerd won Anne deze wedstrijd met 12/6. Tegen de Bulgaarse Kulenchyk Nastassia moest ze een tandje bijzetten en won met 12/9. In de tabel 16 kwam Anne uit tegen de Poolse Kyrcz Julia, de match ging hard tegen hard en Anne kon de opgelopen achterstand niet wegwerken.

In de leeftijdscategorie meisjes degen 01 met 71 deelneemsters schermde Axelle Wasiak (schermacademie Aarschot/Herckenrode) een foutloos parcours. Tijdens de voorrondes won Axelle vlot al haar zes wedstrijden en kreeg ze in totaal maar 2 tegentreffers. Vrijgesteld voor de eerste ronde (64) kwam Axelle in de 32 uit tegen de Poolse Obal Aleksandra die geen partij voor haar was 8/1. In de 16 ontmoette ze Fuchs Anita, hier ging het tempo omhoog en werd de tijd vol geschermd. Het werd 6/3 voor Axelle. Tijdens de halve finale tegen Marucha Weronika liepen de scores gelijk op. Toen ze een punt voorstond veranderde Axelle van tactiek en schermde ze heel defensief i.p.v. offensief. Weronika probeerde twee keer twee minuten lang een treffer te zetten maar de verdediging hield goed stand. Het werd 4/3. In de finale ontmoette ze de Poolse Staszulonek Karolina. Gedurende de eerste time vond Axelle haar ritme niet en met de rust stond ze 3/1 achter. De tweede ronde bleef Axelle rustig verder schermen en probeerde ze haar tegenstander verder uit te putten. Een dubbeltreffer bracht de score op 4/2 voor de tegenstander. De derde time werd rustig gestart en Karolina dacht dat de ze met hetzelfde elan de wedstrijd zou uitschermen. Tijdens de laatste minuut veranderde Axelle volledig van tactiek en begon ze erg veel druk te zetten op de vermoeide tegenstandster. Deze kon de constante aanvallen niet pareren en moest punt na punt prijsgeven. De score werd 6/4 in het voordeel van Axelle waardoor ze het goud wegkaapte op de Challenge Wratislavia.

De eerste kennismaking met deze gerenommeerde internationale organisatie was meteen een voltreffer! De Belgen kaapten zomaar even een eerste plaats weg en maakten het bijzonder moeilijk voor de tegenstanders! De Poolse media zag dat het goed was en onze meisjes haalden het avondnieuws.

Meer info over dit internationaal toernooi staat online:http://www.challengewratislavia.pl/index.php

 

2012-02-4 en 5 Arnhems meisje Nederland: bij degen jongens cadetten eindigde Jaan Noels op een 7de plaats, Bart Rasschaert 10de, Rik Noels 11de. De meisjes Lara Mintiens en Bieke Vercauteren schermden in een gemengde poule cadetten/junioren. Lara en Bieke eindigden op een gedeelde derde plaats. Bieke was de eerste cadet. Mariusz Hermans werd 7de bij de junioren jongens.
Meisjes degen benjamins: Emma Labro schermde zich flilnk naar de finale waar ze het moest afleggen tegen de Duitse Aycan Zara. Ze werd 2de. Axelle Wasiak werd 3de.

2012-01-28 en 29 Belgisch kampioenschap: bij degen jongens pupillen behaalde Kobe Michiels een vierde plaats. Axelle Wasiak schermde zich naar een verdiende 3de plaats, Emma Labro haalde een 6de plaats bij de meisjes degen pupillen. Michiel huybrechts eindigde bij de miniemen degen op een 11de plaats, Matthias Wauters werd 19de op 31 deelnemers.


2011-11-26
ESTEC Invitatietoernooi 2011 Noordwijk Nederland. Met drie deelnemers en twee superfans op toernooi: in de categorie miniemen/ cadetten: Michiel Huybrechts 3de plaats, Bieke Vercauteren eerste plaats. Bij de junioren dames: Lara Mintiens eerste.

2011-11-05 De schermvereniging d'Artagnan uit Venlo (Nederland) organiseerde voor de 8ste keer haar jaarlijks toernooi voor de jeugd. Er waren meer dan 30 jongeren aanwezig uit Nederland, Duidsland en België.  Wij waren er ook bij.
Bij de benjamins schermde Axelle Wasiak zich op 13 deelnemers naar een welverdiende eerste plaats. 
Bij de pupillen behaalden Maarten Becks en Emma Labro resp. een eerste en tweede plaats.
Bij de miniemen vocht Michiel Huybrechts zich naar een knappe zesde plaats.
Het was een leuk toernooi!
Verslaggevers: Axelle en Emma

2011-10-02 internationaal Waterland Jeugdtoernooi Purmerend (Nederland)
Bij de pupillen gemengd schermde Axelle zich naar een eerste plaats. Emma Labro haalde een verdiende 4de plaats.
Bij de cadetten en junioren mix namen Lara Mintiens, Bieke Vercauteren, Jaan Noels, Jaron en Midas Vanooteghem deel. Jaron kon zich kwalificeren voor de halve finale die hij verloor tegen de latere winnaar, hij haalde een mooie vierde plaats in het algemeen klassement.

2011-05-15 grote Prijs van Henegouwen
Emma Labro goud, Axelle Wasiak zilver bij de meisjes pupillen degen. In de mix haalde Emma een 6de plaats en Axelle een 10de plaats op 16 deelnemers.

2011-01-31 Belgisch kampioenschap schermen pupillen en miniemen
BK Pupillen en miniemen Aarschotse schermster beloond met zilvern medaille

Afgelopen week-end werd het Belgisch kampioenschap pupillen en miniemen in Hasselt geschermd. Inrichtende club Herckenrode verwelkomde schermers uit alle windstreken, en natuurlijk ontbraken de schermers van Schermacademie Aarschot niet.

Zaterdag bij de pupillen jongens zagen we Matthias Wauters een 7de plaats halen en Kobe Michiels schermde zich verdiend naar een 16 plaats. Emma Labro zagen we als eerste jaars pupil mooi de 6de plaats bij de meisjes in te nemen.
Op zondag lieten de Aarschotse schermers miniemen zich ook van hun beste kant zien: de talentvolle Bieke Vercauteren plaatse zich na een zeer spannende halve finale voor de finale. In de finale ontmoette ze Sofia Cazaerck  waartegen ze de duimen moest leggen en tweede werd op haar eerste deelname aan het Belgisch kampioenschap.  Michiel Huybrechts liet bij de jongens mooi schermen zien en werd 32 ste.

2010-11-21 Internationale Waterland Jeugdtoernooi Purmurend (Nederland)
- degen meisjes pupillen: Axelle Wasiak 2de plaats, Emma Labro 3de plaats

2010-10-09 Tournoi International d'Escrime d'Arlon
- degen dames miniemen: Bieke Vercauteren 2de plaats
- degen dames pupillen: Axelle Wasiak 3de plaats, Emma Labro 6de plaats
- degen heren miniemen: Midas Vanooteghem
- degen heren cadetten: Jaan Noels, Jaron Vanooteghem

2009-11-15
Internationaal Schermtoernooi Venlo (Nederland)
- degen heren pupillen: Kobe Michiels 1ste plaats